Bouwrente

Een nieuwbouwhuis koop je vaak op tekening. De bouwwerkzaamheden zijn dan meestal nog niet begonnen. Toch mag je dan niet wachten met betalen tot het moment van oplevering. De grond wordt eerst betaald. Dan betaalt de hypotheekverstrekker de bouwer in vastgestelde termijnen tijdens de bouw.

Jij moet echter wel een hypotheek voor het volle bedrag aangaan. Daar betaal je hypotheek-rente over. Over het bedrag dat nog niet aan de bouwer is overgemaakt, ontvang je echter depotrente.lees verder >>

Waarborgsom

In het voorlopig koopcontract staat bijna altijd een bepaling dat je 10% van de koopsom als boete moet betalen als je je niet aan de regels van het contract houdt.

Omdat het lastig is om zo'n groot bedrag ook daadwerkelijk te innen wordt meestal gevraagd een waarborgsom ter grootte van de boete te storten bij de notaris.
lees verder >>

Bankgarantie

Een bankgarantie is een contract waarin een bank onvoorwaardelijk garandeert om een bedrag aan de begunstigde te betalen, indien hij daarop aanspraak maakt. Als bijvoorbeeld twee partijen met elkaar zaken doen en er een periode zit tussen het betalen van het factuurbedrag en het leveren van de goederen, dan kan de afnemer een bankgarantie verlangen.

De leverancier betaalt een vergoeding aan de bank voor deze bankgarantie. Het is in feite een verzekering. Indien de leverancier in kwestie failliet gaat, kan de afnemer een beroep doen op de bankgarantie om de betaalde som weer terug te krijgen, maar dan van de bank. De bank zal dit bedrag dan via de curator (proberen te) verhalen op de leverancier.lees verder >>


Hypotheek Akte

De hypotheekakte is het officiële contract behorende bij een hypotheek en opgesteld door een notaris. Bij een hypotheekakte komt het er op neer dat de hypotheeknemer een onroerend goed (bijvoorbeeld een huis) als onderpand geeft aan de hypotheekgever (vaak een bank of verzekeringsmaatschappij) in ruil voor het krijgen van een geldlening om het onderpand te kopen.

Volgens de wet dient een hypotheekakte ten overstaan van een notaris te worden gepasseerd. Bij de notaris wordt de hypotheekakte door beide partijen ondertekend, waarbij de geldschieter meestal via een volmacht zal tekenen. Bij een overdracht van de woning naar een nieuwe eigenaar maakt de notaris dan ook nog een leveringsakte of transportakte op.lees verder >>

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie is de naam van de garantie die een iemand kan krijgen als hij/zij een lening afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. De Nationale Hypotheek Garantie houdt in dat bij het afsluiten van een hypothecaire lening de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen borg staat voor de lening.

De geldnemer betaalt hiervoor een borgtochtprovisie, een eenmalig bedrag (in 2006 0,28% van de hoofdsom en in 2007 0,4%). Wanneer de geldnemer de lening niet meer kan betalen, wordt de geldgever door het fonds betaald. De geldnemer is daarmee niet uit de problemen; deze is nog steeds aansprakelijk, alleen heeft nu te maken met de Stichting als schuldeiser.lees verder >>

Afsluitprovisie

De afsluitprovisie is een bedrag ter hoogte van circa 1% van de hypotheeksom. Afhankelijk van de soort hypotheek wordt er ook over het kapitaal van een levensverzekering een soortgelijk percentage in rekening gebracht als afsluitprovisie.lees verder >>

Een taxatie

is het inschatten van de waarde van een object. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij huizen, kunstwerken en verzamelobjecten. Bij huizen wordt dit gedaan door een makelaar.
Een taxatie van een object is belangrijk wanneer men dit wil verzekeren of verkopen.

Taxeren is het inschatten door een onafhankelijk, erkend en ter zake kundig persoon, van de waarde van alle roerende en onroerende objecten. Een taxateur kan erg nuttig zijn bij bv. vraag en aanbod sites op internet (voor kopende/ verkopende partij), bij erfenissen, scheidingen, etc. Onafhankelijk zijn is één van de deugden die een waardebepaler/ taxateur beslist moet bezitten, daarnaast is het zonder meer een must om zich de kwestie of object eigen te kunnen maken, cq. gespecialiseerd te zijn in de waarde van het object.
lees verder >>

Bouwkundig Rapport

Een hypotheekverstrekker wil zekerheid hebben over de staat van de woning die je wilt kopen. Als uit het al opgemaakte taxatierapport blijkt dat de te verwachten kosten van achterstallig onderhoud meer dan 10% van de vrije verkoopwaarde bedragen, moet je een bouwkundig rapport laten maken.

Als de woning die je op het oog hebt voor 1940 is gebouwd, zal de hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport eisen. Voor een bouwkundig rapport wordt niet alleen gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld het dak ook al koop je de onderste verdieping van een flatgebouw.lees verder >>