Bouwkundig Rapport

Een hypotheekverstrekker wil zekerheid hebben over de staat van de woning die je wilt kopen. Als uit het al opgemaakte taxatierapport blijkt dat de te verwachten kosten van achterstallig onderhoud meer dan 10% van de vrije verkoopwaarde bedragen, moet je een bouwkundig rapport laten maken. Als de woning die je op het oog hebt voor 1940 is gebouwd, zal de hypotheekverstrekker een bouwkundig rapport eisen.

Voor een bouwkundig rapport wordt niet alleen gekeken naar de woning zelf, maar ook naar bijvoorbeeld het dak ook al koop je de onderste verdieping van een flatgebouw. Je bent als eigenaar van een appartement namelijk medeverantwoordelijk voor de staat van het gehele pand en dus ook aansprakelijk voor het eventuele herstel ervan. Het volgende wordt meege- nomen in een bouwkundig rapport: gevels, metsel- en betonwerk kozijnen, ramen en deuren vloeren ventilatie fundering kruipruimte dakconstructie dakbedekking schoorstenen installaties Er wordt grondig naar alles gekeken waarna de bouwkundige een oordeel geeft over de staat van onderhoud.

Als er iets kapot is of op korte termijn aan vervanging toe is, krijg je daarover advies en er wordt ook aangegeven met welke kosten je rekening moet houden. Deze kosten kunnen bestaan uit directe kosten en kosten die voortkomen uit op termijn noodzakelijke reparaties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een riolering die verouderd is. Deze bevindingen, aanbevelin- gen en kosten worden in een overzichtelijk rapport gezet dat je kunt gebruiken om een offerte op te vragen bij een aannemer maar uiteraard ook om de Nationale Hypotheek Ga- rantie aan te vragen. Ook de hypotheekverstrekker kun je vragen dit rapport te overleggen.