Caravanverzekering

Op een caravan zijn een groot aantal verschillende dekkings-mogelijkheden:

Nieuwwaarderegeling (variabel aantal jaren)
Dagwaarderegeling
Inventarisdekking c.q. inboedeldekking
Verhaalsrechtsbijstand
Hagelschade

De nieuwwaarderegeling is dat uw caravan verzekerd is op basis van de historische nieuwwaarde. Bij veel verzekeraars is dit alleen mogelijk als u de eerste eigenaar bent, echter er zijn ook een aantal verzekeraars waar dat mogelijk is indien u een tweedehands eigenaar bent. De dagwaarderegeling is voor oudere caravans of voor tweedehands caravans. Daarbij is de verzekerde waarde van uw caravan afhankelijk van de gemiddelde waarde in het economisch verkeer.

De inventarisdekking of ook wel inboedeldekking biedt dekking tegen schade aan spullen en goederen die niet tot de caravan zelf behoorden. Hierbij kunt u denken aan een voortent, fietsen (gestalt in de caravan), pannen, televisie en alles wat u aan boort heeft. De verhaalsrechtsbijstanddekking dekt de juridische kosten die u maakt om de schade op een aansprakelijke partij te verhalen.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering vergoedt de schade die uw huisraad kan oplopen, bijvoorbeeld door brand of diefstal. In het algemeen geldt de verzekering voor de gehele huishoudelijke inboedel. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat deze inboedel voor particulier gebruik bestemd is. Schade door brand, rook en roet, storm, inbraak, diefstal, water, aanrijdingen en vandalisme valt bij de meeste polissen onder de dekking. Afhankelijk van de regio, de waarde van de inboedel en het type woning, kunnen verzekeringsmaatschappijen afwijkende voorwaarden stellen.

Van de dekking is schade ten gevolge van rampen als overstroming, aardbeving of oorlog uitgesloten. Voor kostbare bezittingen hanteren de meeste verzekeraars een grensbedrag. Komt u boven dat grensbedrag uit, dan moet u voor deze zaken een aparte kostbaar- hedenverzekering afsluiten. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor kostbare verzamelingen, computer- of audioapparatuur, sieraden of antiek. Het is van groot belang dat u bij het afsluiten van de verzekering de juiste waarde van uw inboedel opgeeft. Is dit bedrag te laag, dan is er namelijk sprake van onderverzekering.

Bij onderverzekering wordt er altijd maar een gedeelte van de schade uitgekeerd, ook als bijvoorbeeld een gedeelte van uw inboedel schade oploopt en die schade lager is dan het totaal verzekerde bedrag. Hoe bepaalt u die waarde? Ten eerste bieden verzekeringsmaatschappijen de zogenaamde inboedelmeter aan. Door het invullen van een vragenlijst kunt u met een simpel puntensysteem snel het verzekerde bedrag uitrekenen. Met een ingevulde inboedelmeter garanderen verzekeringsmaatschappijen dat er nooit sprake van onderverzekering is. Bedenk echter wel dat de inboedelmeter gebaseerd is op gemiddelden in Nederland. Als u denkt dat u van dit gemiddelde afwijkt, bijvoorbeeld omdat u relatief veel geld aan designmeubelen uitgeeft, dan kan het raadzaam zijn een inventarisatielijst in te vullen. Dat kost meer tijd dan het invullen van een inboedelmeter, maar geeft ook meer zekerheid.

Tot slot is het mogelijk de waarde van uw inboedel vast te laten stellen door een beëdigd taxateur. Ook bij een taxatierapport van niet ouder dan drie jaar garanderen de meeste verzekeringsmaatschappijen dat er nooit sprake zal zijn van onderverzekering. De premie van de inboedelverzekering is in de eerste plaats afhankelijk van de waarde van uw inboe- del. Maar ook de regio waarin u woont, eventueel aangebrachte beveiligingsmaatregelen en het type woning kunnen van invloed zijn op de hoogte van de premie. volgende pagina >>